by

Afvallen door intermittent fasting

Intermittent fasting, afvallen door een vastendieet te volgen. In dit artikel leg ik je uit wat het is en hoe het werkt.

Een manier om af te vallen is vasten. Tegenwoordig wordt dit steeds populairder. Je vast regelmatig in een korte periode. Dit betekent dat je die periodes niks eet. Je krijgt dus minder calorieën binnen en hierdoor val je af. Ik vertel je de drie meest voorkomende methodes van intermittent fasting:

  1. Eet-stop-eet methode: bij deze methode heb je twee periodes per week van 24 uur waar je niet eet. Dit betekent bijvoorbeeld: van ontbijt tot ontbijt of van avondmaaltijd tot avondmaaltijd.
  2. Lean gains: bij deze methode eet je per dag maar een periode van 8 uur. Dit betekent bijvoorbeeld dat je het ontbijt overslaat en van 10:00 uur tot 20:00 uur eet en daarna niet meer.
  3. De 5:2 methode: bij deze methode eet je vijf dagen per week normaal en de andere twee dagen eet je minder dan 500 calorieën op een dag.

Hormonen en vetverbranding

Doordat je bepaalde periode geen energie binnen krijgt, spaar je lichaam energie door vetmassa op te slaan. Intermittent fasting heeft invloed op verschillende hormonen.

Ten eerste is dat insuline.  Insuline zorgt ervoor dat je voedingsstoffen opneemt in je lichaam en remt je vetverbranding. Wanneer je eet, is je insulinegehalte dus hoger dan wanneer je niet eet. Het insulinegehalte in je lichaam daalt wanneer je periodes niet eet, dit zorgt ervoor dat je vetverbranding hoger is.

Ten tweede heeft het invloed op het hormoon Ghreline. Dit hormoon reguleert je honger gevoel. Als je net begint met intermittent fasting, zul je veel honger hebben. Dit moet even wennen en na verloop van tijd zal dit minder zijn, omdat je lichaam er dan aan gewend is.

Wel of niet kiezen voor intermittent fasting?

Bij intermittent fasting is het belangrijk dat je een patroon vast houdt, net als je dag en nachtritme. Het is geen snelle truc om af te vallen. Een gezond voedingspatroon is de basis voordat je begint met intermittent fasting.   Het is een manier om lichaamsvet te verliezen. Je zult wel rekening moeten houden met nadelen, zoals een slecht humeur en sociale obstakels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *