by

De energiebalans

De energiebalans, een stukje basis kennis over het op gewicht blijven, afvallen of juist aankomen. Zie het als een weegschaal, aan de ene kant “hangt” je caloriebehoefte en aan de andere kant je calorie inname. Zijn deze twee in balans, dan blijf je op gewicht. Om af te vallen, zul je meer energie moeten verbruiken dan dat je binnenkrijgt en om aan te komen, moet je meer energie binnenkrijgen dan dat je verbrandt.

Calorie behoefte

Op internet zijn verschillende tools te vinden waarmee je je dagelijkse calorie behoefte kunt uitrekenen. Deze behoefte wordt berekend op basis van je leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en lichaamsbeweging. Beweeg je bijvoorbeeld veel, dan ligt je calorie behoefte hoger dan wanneer je weinig beweegt.

Calorie inname

Om vervolgens een idee te hebben van je calorie inname, kun je bijvoorbeeld de etiketten van je voeding gaan lezen, hier staat op vermeld hoeveel calorieën er in het product zitten. Het is echter nog handiger om een applicatie, zoals MyFitnessPall te gebruiken. Hierin geef je aan welke producten je op een dag eet, en vervolgens berekent de app hoeveel calorieën je die dag hebt binnen gekregen. Bovendien geeft deze app ook andere voedingswaarden aan, zoals eiwitten, vetten en vezels. Zo krijg je een helder overzicht van de dagelijkse inname.

Calorie verbranding

En niet te vergeten, hoe meer je beweegt, hoe meer calorieën je verbrandt. Als je veel sport, “mag” je dus ook meer eten, dan wanneer je niet sport. Je caloriebehoefte ligt namelijk hoger, op het moment dat je vaker beweegt. Ook dit is allemaal bij te houden in een app als “MyFitnessPall”. Geef je bijvoorbeeld aan dat je een halfuur gefietst hebt, dan rekent de app uit hoeveel calorieën je hebt verbrandt. Deze worden vervolgens opgeteld bij de hoeveelheid calorieën die je die dag mag hebben.

Zo’n app is een handig hulpmiddel, maar op den duur kun je waarschijnlijk zelfs zonder. Je ontwikkeld zelf een bepaald inzicht in de hoeveelheid calorieën die in producten zitten en de hoeveelheid die je dagelijks tot je mag nemen. Het is dus eigenlijk best simpel 😉

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *